Program


 

VELKOMMEN TIL PROGRAM FOR HØSTEN 2017. Møtene er kl 1300 i Nesoddtangen samfunnshus.  Dørene åpner kl 1230

Vi i styret håper å ha komponert et program som er av interesse. Vi legger programmet fram til orientering.  Møtene i høst begynner 24 August.  Dette grunnet forestående studiepermisjon for den første foredragsholderen. Vi ønsker å se så mange som mulig på arrangementene i høst.

 

 

24.08.       Russland under Putin                                             Geir Flikke

 

2010-2012: Seniorforsker, Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)

2006-2010: Assisterende direktør, NUPI

2001-2006: Doktorgradsstipendiat og forsker, NUPI

1999-2001: Rådgiver Stortinget (H), Ambassaderåd Kgl. Ambassade i Moskva

Verv

Varamedlem Nesodden kommunestyre (H)

Emneord: RusslandOmrådestudiersosiale bevegelserpost-kommunistisk transisjonHistoriePolitisk kulturPolitisk Historie.

Publikasjoner

Flikke har utgitt alene og sammen med andre en rekke publikasjoner om Flikke sitt spesialfelt

 

07.09.Atelierbesøk II                                                               Arne Aase

I forrige semester var det et meget vellykket besøk hos Arne, men fremmøtet var svakt, ca 30 stk.  Styret gjentar derfor tilbudet.  Hos Arne får vi se hvilken subtil teknikk han bruker for å lage sine utsøkte relieffer på sine kunstgjenstander og hvordan han lager akvarell på porselen. Tilsist kan vi kanskje også se mating av storørret i Arne og Torils lille tjern i hagen.

Arnes atelier er i Bommenveien 13 på Fagerstrand.  Dit kommer du med buss til Solbakken(holdeplassen før Fagerstrand), eller i egen bil.  Det er en kort( ca 500 m.), men hyggelig spasertur til Arne og Torils hjem.  Velkommen

 

Arne Åse (født 16. juli 1940) er en norsk keramiker fra Gaular i Sogn og Fjordane, og  emeritus i keramikk ved SHKS/KHIO siden 1987. Han er utdannet fra Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen 1961-65, og var lærer ved SHKS i Oslo 1969-86, deretter professor i Bergen 1986-87 og fra 1987 ved SHKS. Han har hatt eget studio hjemme på Nesodden siden 1972. I perioden 1965-72 hadde han oppdrag for FiggjoStavangerflint og Porsgrunds Porselænsfabrik.

Han har blitt karakterisert som en frontfigur innen norsk studiokeramikk, og da især når det gjelder arbeidet med porselen, som jo har vært hans spesiale de siste 20 årene.

Hans teknikk med akvareller på porselen er utviklet av ham selv.

Åse har utført flere større utsmykninger, blant annet i Sandefjord rådhus 1975, Statoils hovedkontor 1992, Kreditkassen Oslo 1977, Freia 1985 og Radiumhospitalet 1986. Han er innkjøpt av blant annet kunstindustrimuseene i Norge, Göteborg, Kunstgewerbemuseum i Berlin, Victoria and Albert Museum i London, Nationalmuseum i Stockholm. Hans første sepratutstilling kom i 1968, og han stilte ut i Kunstindustrimuseet i Oslo i 1979.

Han er medlem av International Academy of Ceramics og mottok Jacobprisen i 1987.

 

 

 


21.09        Hva skjer i Tyrkia                                                     Jørgen Lorentsen

Jørgen Lorentzen er daglig leder av Stiftelsen Hedda og produsent i Integral film AS. Han er medlem av Norsk PENs Fengslede forfatteres komité, og er spesielt engasjert i spørsmål knyttet til ytringsfrihet i Tyrkia.

Lorentzen er tidligere forsker i litteraturvitenskap og kjønnsforskning. Han har ledet flere forskningsprosjekter ved Universitetet i Oslo og deltatt i flere internasjonale prosjekter. Han er anerkjent som en av de fremste forskerne på menn og maskuliniteter internasjonalt. Han har dessuten vært styreleder i Norsk faglitterære forfatter og oversetterforening og er styreleder for Oscarsborgoperaen. Han har blant annet utgitt bøkene Maskulinitet: blikk på mannen gjennom litteratur og film (2004), Kjønnsforskning – en grunnbok (2008), Män i Norden (2008), Fra farskapets historie i Norge (2012) og antologien Å være sammen: Intimitetens nye kulturelle vilkår i 2012, pluss en rekke internasjonale artikler.

 

 

 

 

 

 

 

Høstferie i uke 40

 

 

19.10           Tangenutbyggingens historie                                Stein Turtumøygard

Stein Turtumøygard, født 1952. Bor på Nesodden og arbeider i NIBIO på Ås. Sitter i styret i Nesodden Historielag. Har holdt mange foredrag om Nesoddens historie og Nesoddmarka.

Forfatter av bøkene «Historiens spor i Nesoddmarka med Nordre Frogn», «Kyststien på Nesodden» og «Flaskebekkmysteriet».

Amatørmusiker, glad i friluftsliv og aktiv orienteringsløper

 

 

 

 

 

 

02.11          USA, Ett år med Trump                                            Bjørn Hansen

Født i Tromsø 1938. Eksamen artium 1957.

Begynte som journalist i «Nordlys» juni 1957.

Journalistakademiet 1958/59.

Nordlys og Halden Arbeiderblad 1959-63.

Arbeiderbladet stortingsmedarbeider 1964. London-korrespondent 1970-74. Havretts-medarbeider 1974-78.

NRK Dagsrevyen politisk medarbeider 1978-88. Deretter redaksjonssjef til 1990. USA-korrespondent 1991-95.

Utenrikssjef 1995-1998. Utenrikskommentator 1999-2008, derav 5 år som programleder for NRK-programmetURIX (2002-2007).

Ble i 2009 tildelt Gullruten, hedersprisen for TV-journalistikk.

 

 

 

16.11            Mine Polare Ekspedisjoner                                    Børge Ousland

Fra i 1990 sammen med Erling Kagge viste han at det var mulig å gå til Nordpolen uten annet enn innholdet i en pulk, inntil han for et par år siden ble den første til å seile rundt hele Nordpolbassenget på én sesong, har livet hans vært tettpakket med grensesprengende ekspedisjoner.

Børge Ousland har gjennomført og ledet et tretti-talls ekspedisjoner og er blitt karakterisert som vår tids Roald Amundsen. Han har skrevet ni bøker, mottatt flere internasjonale priser og har hele verden som arena for sine foredrag og presentasjoner. Nå også på Sjøen for Alle!

Vår egen polfarende eventyrer, Stein P. Aasheim sier dette om Børge Ousland: -Børge har satt en ny standard for hva som er mulig når eventyrlyst kombineres med viljestyrke, pågangsmot og grundig planlegging. CV’en hans taler sitt eget språk. I moderne tid er det ingen som når ham til knærne en gang.

 

 

 

 

 

 

INNKALLING TIL EKSTRAORDINÆRT ÅRSMØTE I NESODDEN U3A

 

  1. SAK 1

VEDTEKTSENDRINGER

Paragrafene 1, 2 og 4 foreslås endret som følger:  (endringene er understreket)

 

  • 1 FORMÅL

Pensjonistuniversitet på Nesodden er en forening som har til formål å gi pensjonister og andre eldre anledning til å studere emner de er interessert i. Vår        forening skal være et forum for utveksling av kunnskaper og for menneskelig kontakt. Det vil bli arrangert foredrag og forskjellige former for informasjon i  forbindelse med besøk på museer og utstillinger med videre.

 

  • 2 MEDLEMSKAP

Alle pensjonister, uansett alder, og andre interesserte over 60 år( foreslås strøket) kan bli medlem av foreningen

  • 4 ÅRSMØTET Ordinært årsmøtet avholdes hvert år i mars/april (avhengig av når påsken faller) og innkalles av styret med minst 3 ukers skriftlig varsel til medlemmene. Saksdokumentene vedlegges innkallingen. Forslag som ønskes behandlet på årsmøtet må sendes inn skriftlig til styret innen utløpet av januar måned.Valgkomiteens forslag bør også være utsendt samtidig. Ekstraordinært årsmøte innkalles når styret mener det er påkrevet. De samme frister og regler som for årsmøtet gjelder

 

  1. SAK 2  KONTINGENT FOR 2018

Det er vedtatt en kontingent-økning fra NOK 350 til NOK 400 for år 2018.  Foreningens økonomi har vist en positiv utvikling og styret foreslår at kontingenten holdes uendret på NOK 350 også i 2018.

 

Styret i U3A nesodden den 26.10.2017

 

30.11            Gerda Grepp og den Spanske borgerkrig               Elisabeth Vislie

Elisabeth Vislie er journalist og forfatter. Hun ga i 2011 ut boken Da mor satt på Grini (Aschehoug). Vislie har vært journalist i Aftenposten, reportasjesjef i Kvinner & Klær og ansvarlig redaktør i bransjeavisen Dagens Medier. Hun har bodd flere år i Spania og har spansk mellomfag fra UiO i sin fagkrets.

Ordene var Gerda Grepps våpen

Den ukjente krigskorrespondenten

Den spanske borgerkrigen ble hennes arena. Hun skrev pressehistorie, kvinnehistorie og europeisk historie, alltid med sosialismen som en høyere himmel over sine reportasjer. Derfor ble hun også et redskap for Sovjetunionens propaganda. Men hva så? Var ikke hennes ordkamp en kamp for friheten? Forfatter Elisabeth Vislie forteller om Gerda Grepp og hvorfor hun ble en spesiell journalist.